Іван Тараненко | біографія

Іван Тараненко - український композитор, піаніст, продюсер, педагог, громадський діяч (народився 16 вересня 1965 року, місто Канів, Черкаська область) в родині вчителів. Закінчив Канівську музичну школу по класу фортепіано та Канівське учлище культури по класу кларнета.

Закінчив Київську державну консерваторію імені Петра Чайковського, де навчався у професорів Віталія Кирейка, Андрія Штогаренка, Геннадія Ляшенка (1991), асистентуру-стажування Національної музичної академії України  імені Петра Чайковського, клас професора Геннадія Ляшенка (1995).


Член Національної спілки композиторів України (з 1994). Секретар правління Національної Спілки композиторів України (з 2005). Лауреат Премії імені Левка Ревуцького(1999), Лауреат Премії імені Миколи Лисенка (2011), Лауреат Всеукраїнського конкурсу імені Сергія Прокоф’єва (Донецьк, 1991); володар Гран-Прі V Благодійного фестивалю “Regina-Vladimir Horowitz in Memoriam” (фортепіано та камерна музика, Київ, 1998). Нагороджений “Почесною відзнакою” Київського міського голови “За вагомий особистий внесок у розвитку культури і мистецтва” (травень, 2002). Архієрейською грамотою “В благословіння за труди во славу Святої Православної Церкви” архієпіскопа Артемія, Гродненського і Волковиського (Гродненська єпархія Білоруського екзархату – лютий, 2014). 


З 2000 року декан факультету музичного мистецтва, а з 2003 – директор Центру фестивалів та конкурсів Київської дитячої Академії мистецтв, з 2005 викладач-методист з основ композиції та імпровізації, з 2018 викладач Київської академії мистецтв. З 1999 – старший викладач кафедри композиції Національної музичної академії України імені Петра Чайковського.


Учасник фестивалів “Київ Музик Фест”, “Музичні прем`єри сезону”, “Осінній джазовий марафон”, „Київ-Травень-Джаз”, міжнародних форумів музики молодих (Київ), Міжнародного Раба-фестивалів (м. Сонь, Угорщина), ХХІ Міжнародного фестивалю у м. Анкара (Туреччина), 2004 р., Міжнародного фестивалю електроакустичної музики “Musica Electronica Nova” (м. Вроцлав, Польща). Для останнього був спеціально написаний твір під назвою “Там і колись, тут і тепер...” музика для клавесина та комп’ютерного саунд-колажу, на замовлення Фундації Приятелів “Варшавської Осені” з коштів “Ernst von Siemens Musikstiftung”, що в Монако (2005); Міжнародного фестивалю “CINE , SCIENTIA ARS NIHIL EST” Студії комп’ютерної композиції Вроцлавської академії музики імені Кароля Ліпінського (Польща, 2019):


Твори композитора звучали в концертних залах Польщі, Туреччини, Угорщини, Великобританії, Німеччини, Франції, Ізраїлю, США, Канади, Росії, та постійно виконуються в Україні. Як виконавець виступає з сольною програмою власних творів та імпровізацій в Україні і за кордоном.


Ivan Taranenko site

У 1996 році створив джазовий колектив “МузКлуб І.Тараненка” (нова назва IvanTaranenkoMUSCLUB), з яким концертує як композитор і піаніст. Виступав з відомими виконавцями та композиторами Н.Матвієнко, О.Нікітюк, Р.Гриньків (Україна), Е.Ізмайлов (та його тріо, Крим-Україна), К.Шифрін (США), М.Кочетов, В.Копоть, О.Герман, Ю.Василевич, О. Рукомойніков, Н. Вачевський, С. Сагітов, М. Бережнюк, О.Корчагін, С.Охрімчук, О.Кабанов, С. Хмєльов, В. Куриленко, А. Фантаєв (Україна), Г.Б. Зоммер (Німеччина), С. Круповіч, М. Рупочинський (Польща) та з оркестрами: Національний камерний ансамбль “Київські солісти” під орудою художнього керівника і диригента Богодара Которовича; Національний ансамбль солістів “Київська камерата”, художній керівник і диригент Валерій Матюхін; Національного академічного оркестру народних інструментів, художній керівник і головний диригент Віктор Гуцал; Академічного оркестру народної та популярної музики НРКУ, художній керівник і головний диригент Михайло Пікульський; Заслужений академічний симфонічний оркестр Українського радіо, художній керівник і головний диригент Володимир Шейко, Національний заслужений академічний симфонічний оркестр під орудою В. Ямпольського та художнього керівника і головного диригента Володимира Сіренка; Симфонічний оркестр Запорізької обласної філаромонії, художній керівник і головний диригент Вячеслав Редя.


Є засновником щорічного Міжнародного фестивалю академічної та сучасної музики “Фарботони” у м. Каневі (від 1998 р.). З квітня 1999 року – музичний директор Міжнародного фестивалю академічної та сучасної музики “Фарботони”, президент Фонду МФАСМ “Фарботони”, з червня 2003 р. – генеральний директор Міжнародного фестивалю-конкурсу академічної та сучасної музики “Фарботони”. У програмах кількох фестивалів відбулися міжнародні конкурси з різних спеціальностей: І та ІІ Міжнародний конкурс композиторів та піаністів (2003, 2006 рр.), І Міжнародний конкурс виконавців на струнних інструментах (2004 р.), І Міжнародний конкурс виконавців на духових інструментах (2005 р.) 

Також є ініціатором та співзасновником (спільно з Миколою Жулинським та Євгеном Савчуком), художнім керівником та головним режисером Шевченківського мистецького фестивалю хорового співу “Чернеча гора” у м. Каневі (від 2012 р.). І фестиваль відбувся у травні 2014 року до 200-річчя з дня народження Т.Г.Шевченка.


Протягом останніх років неодноразово брав участь у роботі журі різних конкурсів та фествалів. Таких, як Міжнародного дитячо-юнацького конкурсу “Срібний Дзвін” (м. Ужгород), Міжнародного конкурсу юних композиторів ім. Ю.Семеняки (м. Гродно, Бєларусь), Міжнародного фестивалю православних піснеспівів “Коложський Благовіст” (м.Гродно, Бєларусь), Міжнародного фестивалю “Hajnowskie Dni Muzyki Cerkiewnej” (м. Хайновка, Польща), Київського міського конкурсу ім.В.Пухальського; неодноразово головою журі Конкурсу пам’яті П.Чайковського (м.Кам’янка, Черкаської обл.), Міського відкритого конкурсу юних виконавців на духових інструментах (м. Івано-Франківськ) та інших.

За ініціативи І.Тараненка був зорганізований та реалізований  мистецький проект «Музика кіносвіту Кшиштофа Зануссі» щодо організації приїзду весвітньовідомого кінорежисера Кшиштофа Зануссі до Києва та його участі у XXX Міжнародному фестивалі «Київ Музик Фест – 2019»

Останнім часом, впродовж 2014—2017 років, Іван Тараненко особливої уваги приділяє розвитку і творчій реалізації ф'южн-проекту «Музика Української Землі», який був започаткований композитором у 2000 році. Виконавською одиницею проекту для творчо-експериментальних досліджень у ф'южновій стилістиці (поєднання джазу, фольку, року, академічної та електронної музики, оригінальних тембральних поєднань) та реалізації цілого проекту залучений IvanTaranenkoMUSCLUB, фольк-гурт «Многая лєта», різноманітні вокально-хорові, камерно-інструментальні склади та оркестри…

Як композитор належить до митців, які цілком вільно почуваються у різних музичних сферах: інтелектуально-заглибленої серйозної музики, джазу, поп-музики. Для творчої манери характерна дивовижна відвертість, готовність поділитись потаємним.

Майя Ржевська, доктор мистецтвознавства