У київському костелі відсвяткують Різдво у березні

Ф’южн-феєрія «У снах різдвяних ночей» – це ніби й справді Новий рік у березні. Призабутий факт: наші пращури зустрічали його саме навесні. Композитор Іван Тараненко в курсі, адже бере за основу нового концерту український фольклор від язичницьких часів до XVII-XVIII століть. І поєднує його із джазом та симфонічною музикою.

Виступ близько 70-ти музикантів в столичному Національному будинку органної та камерної музики (Костел Святого Миколая) супроводжуватиме світлова інсталяція. Нова містерія Тараненка із циклу «Музика української землі» – надія на те, що із пам’яттю та смаком у київських слухачів все добре. Перевіримо на концерті, 15 березня.

Іван Тараненко, автор проекту:

“«Ф`южн» з англійської перекладається як «сплав». Я збираю воєдино різні музичні течії, різні інструменти. Фольк і джаз для мене – ніби окремі континенти єдиної музичної планети. А феєрія – це казка, в якій можливі музичні дива.

Перший фольклорний проект я презентував ще у 2000 році, із гуртом «Отава». Згодом відійшов у бік авторської музики. Але настрій ф’южену, – музичного міксу, – завжди був і буде зі мною.

Концерт «У снах різдвяних ночей» зав’язаний на взаємодії із архітектурою костелу. Виступ зніматимуть на відео, світлова інсталяція підсвічуватиме зводи будинку. Все буде дуже делікатно – жодних лазерних шоу чи дискотек.

Бандурист Роман Гриньків, перкусіоніст Алік Фантаєв…Музиканти, які вийдуть зі мною на сцену – одні з найкращих в Україні. Серед них і мій музичний колектив, Ivan Taranenko MUSCLUB, який існує від 1996 року. У нас є більш-менш стабільний склад, але при цьому формація залишається імпровізованою. Долучитися до неї можуть різні виконавці.

Кожен учасник концерту несе власне музичне навантаження. Так ми взаємозбагачуємося, створюємо єдиний музичний колаж. Я вигадую партитури, а музиканти розмальовують їх.”

Оригінал тексту статті доступний за посиланням: https://karabas.live/u-kiyivskomu-kosteli-poyednayut-folk-dzhaz-i-svitlovu-instalyatsiyu/